Novosti

symbicort generic canada

symbicort generic equivalent blog.lppinsonneault.com symbicort generic inhaler price

rheumatrex

rheumatrex

melatonin and weed safe

melatonin and weed safe blog.sportsonline.com.au

seroquel 300

seroquel 300
TROMJESJEČJE U BOROVICI, život i rad

Osvrt našeg župnika Ivana Butuma nakon 3 mjeseca rada i života u Borovici


Od moga dolaska 10. kolovoza 2015., pa do danas najučestalije pitanje koje mi biva postavljeno je u kontekstu moga navikavanja u Borovici. Iskreno, ova tri mjeseca su prošla uistinu brzo. Prvotni razlog jest u činjenici upoznavanja novih ljudi, imena i prezimena, karaktera; počevši od Borovice i pripadajućih sela pa do susreta u Zagrebu. Kako je vrijeme ekspresno prošlo, očito sam se navikao.
Zaposli se ako ne želiš da to vrag učini umjesto tebe, piše jedan duhovni pisac. Ovo je istinita konstatacija koja ulazi u srž naših života. Do današnjega dana štošta se učinilo po pitanju osvježavanja župe. Prije svega upustili smo se u krečenje župnoga ureda, osvježivši 600 kvadrata kuće a još nam toliko ostaje. Kupili smo novi namještaj u župnu kuću, garnitura za sjedenje, nekoliko stolova i tepiha kako bi sve u konačnici dobilo svojevrstan oblik domaćinske kuće.
S obzirom da je auto potrošna roba, napose na makadamskim putovima, učinjeno je nekoliko popravki,  uz registraciju vozila i naravno, zamjenu guma za nadolazeći snijeg. Učinili smo male korekcije u crkvi, zamjena dotrajalih crepova i čišćenje krova, oluka.  Još nam preostaje osposobiti razglas na ambonu (govornici), što je u postupku.
U utorak, 17.11.2015., napravili smo akciju čišćenja župnoga podruma i drvarnice na koju se odazvalo desetak župljana. Podrum smo lijepo uradili i u njega unijeli pet (5) tona peleta za grijanje župne kuće. Okvirno, spremni smo za zimu i snježne pahuljice. U materijalnom smislu dosta je toga uloženo, okvirno 8,500 km. Župnik vjeruje da će Borovičani pomoći u pokrivanju troškova urađenoga.
Po pitanju sakramentalnoga života; svaki dan ima sveta misa na Požeblju. Tijekom tjedna slavimo svetu misu u Donjoj Borovici, a nedjeljne mise idu kružno, jedna nedjelja u Ćuretima druga pak u Selu. Svakog prvog četvrtka ima klanjanje pred Presvetim, dok je prvi petak rezerviran za sakrament pokore. Održano je skupljanje za Misijski dan i za Vrhbosansko bogoslovno sjemenište. Borovičani se nisu osramotili. Dapače, župnik je pre-ponosan.
Na žalost, ostali smo bez triju župljana, što ste mogli pročitati na ovoj stranici. POKOJ VJEČNI DARUJ IM GOSPODINE.

Vjerujem kako većinu zanima jeli što učinjeno po pitanju asfaltiranja u Donjoj Borovici, konkretnije na Lukama. Kada sam došao zamoljen sam „izlobirati“ određena sredstva za ovaj put. Nazvao sam neke poznanike koji nas nisu izdali te su odobrili dostojna sredstva. Zahvala pripada gosp. Zdravku Belji i predsjedniku FBiH Marinku Čavari i ministru Ramiću. Hvala i općini Vareš na zauzetosti za ovaj projekt. Naravno, hvala i Vama dragi moji Borovičani koji ste utkali dio sebe u ovaj projekt. Večeras (20.11.) sam posjetio radnike i supervizora Grgu Vukančića na licu mjesta te sam informiran kako je asfaltirano 900,00 m puta, gdje preostaje još 450,00 m koje planiraju završiti sutra ako ih vrijeme posluži. Stoga, dragi Borovičani, sve manje imate prepreke doći u prelijepu Borovicu.

Na koncu, zahvaljujem župniku vlč. Milanu Blahi što je uradio trijem ispred župnoga ureda gdje se mogu primiti gosti na druženje. Veliko mu hvala i za kupljenu peć na pelet koja olakšava grijanje cijeloga župnoga stana.
Svima velika hvala, za molitve i materijalnu pomoć, koji su mi olakšali prilagođavanje u Borovici. Ma u biti, nisu mi olakšali, već učinili tako da se osjećam kao kod kuće. Dobrodošli u svoju i moju kuću.

Veliki Vam pozdrav sa Požeblja uz obilje Božjega blagoslova, Ivan Butum, župnik