Novosti

PREOBRAŽENJE GOSPODINOVO U BOROVICI 06. kolovoza 2017.

Ovo je Sin moj, Ljubljeni! U njemu mi sva milini! Slušajte ga!


Svetkovinu Preobraženja Gospodinova, mi Borovičani, proslavili smo u zajedništvu s Vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem.
Mnoštvo vjernika iz susjednih župa i mi Borovičani ispunili smo župsku crkvu do posljednjeg mjesta. Crkvena zvona i zvuci tamburaškog orkestra iz Vareša s župnikom fra Mirkom Majdandžić svojim milozvučnim zvonjenjem i sviranjem pozvali su nas na sabranost za Gospodnjim stolom.
Svetu Misu predvodio je kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s petnaest svećenika. U svojoj homiliji kardinal Vinko, lomeći Božju riječ, približio nam je Preobraženje Gospodinovo rekavši:“Događaj Preobraženja dogodio se na brdu Taboru. Isus je sa sobom poveo svoja tri apostola Petra, Ivana i Jakova. Njegova odjeća bila je sjajna i bijela kao snijeg a s Isusom su bili Mojsije predstavnik Zakona i Ilija predstavnik proroka.
Glas Očev poziva: Ovo je Sin moj, Ljubljeni! U njemu mi sva milini! Slušajte ga!
Ovaj glas ostavio je duboki dojam na svetog Petra koji je ovaj događaj opisao u svojoj poslanici. “Taj glas koji s neba dopiraše, čusmo mi koji bijasmo s njim na Svetoj gori.” Po sakramentu krštenja nad svakim od nas Bog Otac je izrekao ove riječi. Sine, kćeri, ti si ljubljeno Božje dijete. Pozvani smo slušati Božju riječ i po njoj živjeti. Pitam vas i sebe: Koga mi slušamo? Je li Božju riječ slušamo samo ušima i zato se i ne ponašamo kao Božja djeca? Božju riječ treba slušati srcem, dopustiti da ona oblikuje naš svakodnevni život, da bude svjetiljkama nogama našim.Potrebno je svaki dan otvarati Bibliju, čitati i razmišljati, da se ne dogodi da Biblija kupi prašinu po našim kućama kako mi je odgovorio jedan krizmanik kad sam upitao: Tko od vas ima Bibliju? Odgovorio mi je: Imamo, jutros mi je mama obrisala prašinu.
Sveti Petar je u zanosu usklinuo i rekao. “Gospodine, dobro nam je ovdje biti.” I mi bismo trebali u srcu uskliknuti: “Dobro nam je biti ovdje i dao Bog da se s ovog brda Požeblja svi vratimo preobraženi u Božjoj ljubavi.”Poslije popričesne molitve naš župnik Ivan Butum zahvalio se svima koji su na bilo koji način pomogli da i ovaj patron župe bude proslavljen dostojanstveno i pobožno. Posebnu zahvalnost izrazio je našem Kardinalu koji ne zaboravlja Borovicu i predao mu prigodni dar Borovičkih plodova.Nakon Mise uputili smo se pred novoizgrađenu Gospinu špilju koju je Kardinal blagoslovio.

Slavlje se nastavilo uz pjesmu, svirku i kolo ispred župske crkve.Neka nas i ovogodišnja proslava Preobraženja preobrazi da budemo Kristov “lahor” u ovome svijetu, da u našem srcu gori moćna, a opet tako nježna vatra ljubavi, ljubavi koja jedina istinski preobražava ovaj svijet.SVETA MISA U BOROVIČKIM NJIVAMAU ponedjeljak 07. kolovoza naš vlč. Dejvis Martinović u zajedništvu sa župnikom Ivanom, i našim domaćim sinovima p. Marijanom, p. Mirkom i p. Perom , slavio je Misu u Borovičkim njivama za sve pokojne Borovičane.U ljepoti prirode ispred grobljanske kapele okupili nas je osamdeset i troje. Vlč. Dejvis u propovijedi sve nas je potaknuo i pozvao da molimo za naše svećenike i redovnice.
Zajedništvo smo nastavili ispred kuća Martinovića uz pjesmu i kolo.
Hvala svima, posebno Zavičajnoj zajednici, koji su pomogli da Borovica i ove godine dostojanstveno i radosno proslavi svoj patron.  
   

 
Tekst: s. Klara Pavlović
Foto: Željko Nikolić