Novosti

9. susret Borovičana u Zagrebu - IZVJEŠTAJ

U nastavku donosimo izvještaj sa 9. susreta Borovičana u Zagrebu 2017.


Dragi Borovičani i prijatelji Borovice!

Naš tradicionalni susret Borovičana u Zagrebu  započeo je i ove godine sa hodočašćem u Mariji Bistrici, gdje se okupio i veliki broj Borovičana.Uzoriti kard. Vinko Puljić nas je u svojoj propovijedi osnažio u vjeri i pozvao da ne napuštamo svoja ognjišta u Bosni. U procesiji poslije svete Mise sudjelovali smo sa našim novoizrađenim plakatom Borovičke nove i stare crkve koji je izradio i donirao naš Ambroz Martinović kojemu se od srca zahvaljujemo.Na večernjoj zabavi u Rugvicu je bilo manje posjetitelja nego prošle godine, između ostalog i zbog velike nesreće koja je zadesila našu obitelj Matić iz okoline Vrbovca. Veselje je trajalo do ranih jutarnjih sati a posebno nas je obradovala naša glazbena grupa „Spomenar“ koji su kao iznenađenje večeri doveli gospođu Jelenu Džoju (Kuliš) koja je pjevala na našem susretu i poklonila nekoliko CD-a  ZZB-u koji ce biti na idućoj našoj tomboli u Beču. Veliko hvala svima koji su sudjelovali u ovome angažmanu a posebno gospođi Džoja koja nas je zabavila i time podržala nas Borovičane i rad ZZB-a bez ikakve novčane naknade.Žao nam je da nakon 18 susreta koji su se održali u Zagrebu i Beču, naš župnik Ivan Butum zbog kako reče u propovijedi na Jordanovcu „nekih trzavica“ nije želio doći na 19. susret Borovičana, iako je bio u Zagrebu i to je prvi puta da jedan župnik nije bio nazočan susretu Borovičana od osnivanja ZZBa. Trzavice postoje i isključivo su financijske naravi, ZZB je od prošlog susreta u Zagrebu do ovoga susreta pomogla našeg župnika i kupnju župskog auta sa ca. 2.500€,pa neka naši vjerni članovi koji uplaćuju članarinu,donatori i svi koji dolaze na naše susrete a kojima se od srca zahvaljujemo ocjene sami jeli to puno ili malo…. Uz sve ovo, ZZB financira i druge projekte i radove u Borovici, prijevoz vjernika na sv. Mise, košenje trave, likovnu coloniju,pomoć našim najsiromašnijim Borovičanima itd. Ovaj Upravni odbor na čelu sa mnom neće dozvoliti nikome da naruši naše zajedništvo niti da nas ucjenjuje i raspolaže sa našim financijskim sredstvima. To pravo ima samo Upravni odbor i svi vi koji uplaćujete članarinu i dolazite na naše susrete čime izravno pomažete sve one koji žive u Borovici što je osnovni cilj i zadatak ZZBa. Pozivamo i ovim putem našeg župnika na zajedništvo i suradnju sa nama za dobrobit Borovice. ZZB će i dalje u sklopu svojih mogućnosti i prema odlukama Upravnog odbora zajednice pomagati župnika u Borovici.

Kod sv. Mise na Jordanovcu se okupilo najviše vjernika do sada i zbog nakane sv. Mise za naše nesretno nastradale mladiće (Ivana i Mihaela Matića). Ovim putem ZZB izražava iskrenu kršćansku sućut roditeljima i obitelji nastradalih i moli dragog Boga da im dadne snagu da izdrže u ovim teškim trenutcima. Jedna mala delegacija  ZZB-a će u narednim danima posjetiti ožalošćenu obitelj. Zahvaljujemo pateru Blaženku na ustupljenom prostoru i nesebičnoj pomoci koju nam uvijek pruža i pomaže ZZB.

Nakon sv. Mise održali smo skupštinu ZZBa gdje smo iznijeli podatke o susretima i radu ZZB-a u proteklih 12 mjeseci, o svemu sto je učinjeno u župi kao i o asfaltiranju ceste od Sastavaka do Osredka. Iznijeli smo i planove i ciljeve za iduću godinu o izgradnji male kapelice na Osredku, na prijedlog župnika i izradi monografije naše župe. Govore su održali dopredsjednik Boris Kojić, predsjednik Stanko Nikolić, župnik Ivan Butum, i dopredsjednik Nikola Šimić.

Zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji susreta u Zagrebu a posebno Ratku, Zvonimiru, Ivanu, Karlu i Borisu koji je bio glavni organizator susreta. Zahvalu upućujemo našim donatorima za piće i dvoranu kao i našem vjernom snimatelju Želji iz Makarske koji je i ovaj put bio sa nama. Najviše zahvaljujemo svima vama koji ste došli na susret i uvijek iznova dolazite, a posebno svima koji su došli iz Borovice, Austrije, Njemačke i svih drugih država.

Veseli nas i raduje zalaganje naših mladih iz ZZB-a koji su i ovaj puta skupljali članarinu, djelili knjige i časopis ZZB-a i sudjelovali u organizaciji susreta. Pozivamo vas već sada na slijedeći susret Borovičana u Beču koji će se održati u travnju 2018 godine.

POGLEDAJTE KOMPLETNU FOTOGALERIJU!!

Vaš ZZB
Stanko Nikolić
Predsjednik ZZBa