Novosti

Državni tajnik RH Zvonko Milas posjetio Vareš

U popodnevnim satima 19.07.2018. godine općinu Vareš posjetio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske gospodin Zvonko Milas.

Državnog tajnika je u svom uredu dočekao općinski načelnik Zdravko Marošević sa svojim suradnicima.


U kratkom obraćanju, načelnik Marošević je upoznao državnog tajnika o stanju u općini Vareš kroz podatke o broju stanovnika i stanju u gospodarstvu, te o sredstvima koja su u proteklom razdoblju došla u Vareš zahvaljujući projektima Vlade Republike Hrvatske. „Prema podacima s kojim raspolažem, od početka pružanja pomoći Vlade Hrvatske kroz projekte, u Vareš je došlo oko 10 milijuna kuna i na tome Vam se neizmjerno zahvaljujemo, ali isto tako očekujemo i dalje Vašu podršku i pomoć“, rekao je načelnik Marošević.

Tijekom svog boravka u Varešu državni tajnik Milas nazočio je  svečanoj akademiji u povodu 20. obljetnice rada Udruge građana Majka Terezija, te se kratko obratio prisutnima riječima podrške za daljnji rad.
Planom posjeta izaslanstvo Središnjeg ureda obišlo je prostorije novootvorenog Radničkog doma čija je obnova najvećim dijelom urađena sredstvima Vlade Republike Hrvatske. Tom prilikom razgledali su izložbu likovnih radova s 4. Međunarodne likovne kolonije održane ove godine u Borovici.

Na kraju posjete izaslanstvo je obišlo prostorije Male škole časnih sestara u Varešu, kao i župnu i staru crkvu u Varešu uz kratko druženje kod župnika fra Mirka Majdandžića.

„Ovo mi je prvi posjet u svojstvu Državnog tajnika Središnjeg državnog ureda Republike Hrvatske i u ovo malo vremena, što sam uspio vidjeti, moram izrazit zadovoljstvo što sam bio na proslavi 20 godina rada Udruge Majka Terezija, s načelnikom obišao nekoliko destinacija koje govore o povijesti Vareša, koje govore o tome što Vareš je, koje govore o povijesti Hrvata u ovom kraju. Razgovarali smo o suradnji, razgovarali smo o projektima i o onome što Varešu može dati jedan pomak u smislu poboljšanja životnih uvjeta. Mislim da ovakvim načinom suradnje, dakle, razgovorom direktno sa nositeljima vlasti u općini, možemo na najbolji način naći sve one projekte koji će značiti napredak u svakodnevnom životu. Ovaj kraj ima potencijal, ima perspektivu koje moramo svi zajedno oživotvoriti i ostvariti kako bi mladi, koje sam danas vidio, ostali ovdje i nastavili živjeti“, istakao je državni tajnik Milas u razgovoru za Hrvatski radio Bobovac.