Novosti

Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini u Vodicama

U župnoj crkvi Našašaća svetog Križa u Vodicama Svetim Misama u 9 i 11 sati koje je u nedjelju 24. ožujka 2019.  predvodio župnik župe Preobraženja Gospodinova iz Borovica don Ivan Butum, u suslavlju s mons. Ivanom Čolakom i župnikom Vodica don Franjom Glasnovićem, završen je 7. tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini.


Tjedan je od 22. do 24. ožujka priređen u Šibeniku i u Vodicama u organizaciji zajednice Hrvata Bosne i Hercegovine, Šibensko-kninske županije, a pod pokroviteljstvom eurozastupnice Željane Zovko.
Svi smo se zajedno okupili oko Kristova stola na Svetim Misama, mladi iz Vitez i eurozastupnica zastupnica Željana Zovko i domaći vjernicima.
Don Ivan Butum u propovijedi je naglasio kako nas Isus jasno poziva na obraćenje, tako da ostavimo starog čovjeka iza sebe i postanemo novi ljudi, na kraju poručivši da tko živi u prošlosti misleći na grijehe, ne živi sadašnjost, a nema ni budućnost.
Liturgijsko pjevanje predvodila je s. Klara Pavlović Franjevka od Bezgrješne koja je rodom iz Borovice a na službi u Vodicama.
Mladi iz Gradskog kazališta Vitez iz Viteza izveli su dvije humanitarne predstave „Šmizle-ženski bend“ autora Miroljuba Nedovića, u režiji Bruna Grebenara u petak 22. ožujka u Kulturnom centru Vodice i u subotu, 23. ožujka u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku. Doborovoljni prilog od ovih predstava darova je za potrebe župe Borovice..
„Opet se pokazalo da je ovakvim projektima najvažnije zajedništvo i otvorenost za suradnju i nesebično darivanje. Ovaj mali korak ljubavi i zajedništva, još jednom, sve nas je povezao i potaknuo da i dalje radimo za svako Božje dobro i blagoslov našega hrvatskog naroda. Novac prikupljen u ovoj humanitarnoj akciji ide za pomoć župi Vrhbosanske nadbiskupije Preobraženja Gospodinova – Borovica, o čijem je sadašnjem stanju i životu (u župi je do rata bilo 1510 vjernika Hrvata, a danas ima samo 38), vjernike upoznao župnik Butum”, kazao je tom prigodom Goran Babić, predsjednik Zajednice Hrvata BiH, Šibensko-kninske županije.


Preuzeto s KTA


Pod pokroviteljstvom zastupnice u Europskom parlamentu Željane Zovko ovaj vikend se održao 7. tjedan Zajedništva s Crkvom i Hrvatima u BiH, već tradicionalni projekt Zajednice Hrvata BiH Šibensko-kninske županije.
Zajednica broji preko 600 aktivnih članova na području Šibensko-kninske županije. Ovogodišnji Tjedan Zajedništva s Crkvom i Hrvatima u BiH je obilježila tema solidarnosti prema Crkvi i narodu u BiH, ovom prigodom su se prikupljali prilozi za mještane i crkvu Preobraženja Gospodinova u Borovicama, župu koja je prije rata brojila preko 1500 ljudi, sad ih ima 38. Ovom akcijom se poslala poruka Hrvatima u BiH i njihovim župama koje su u teškim uvjetima, da nisu zaboravljene od svojih sunarodnjaka. U sklopu ovogodišnjeg tjedna Zajedništva su u Vodicama i Šibeniku održane i dvije predstave Gradskog kazališta mladih iz Viteza. Manifestaciju su otvorili predsjednik Zajednice Goran Babić te zastupnica Željana Zovko koja se tokom svog pozdravnog govora osvrnula kako je bitno da se zajedništvo Hrvata iz BiH održi, a upravo ovakvi događaji su idealna prilika za učvršćivanje dobrih odnosa i prilika.
– Zahvaljujem Zajednici Hrvata BiH Šibensko-kninske županije na čelu sa predsjednikom Goranom Babićem i potpredsjednicom Lucijom Toprek što su mi dali priliku za pokroviteljstvo i da budem dio ovog predivnog projekta. U ovim danima trebamo skrenuti pozornost na tešku poziciju u kojoj se Hrvati u BiH još uvijek suočavaju te otpornost kojom pokazuju prevazilaženje svih onih insituticionalnih i političkih nepravdi koje zadnjih 20 godina podnose u zemlji kojoj su prema Daytonskom mirovnom sporazumu trebali biti jednaki. Zajedništvo i ljubav njihovih sunarodnjaka daje nadu kako kalvarija koju prolaze nije uzaludna te da zajedništvo ostaje simbol otpora kojim će do kraja dovesti svoju borbu za jednakopravnost i oduprijeti se svim onim pokušajima da im se oduzme status temeljnog naroda Bosne i Hercegovine – kazala je.
Zastupnica je posebno naglasila kako je vrijeme da se konačno riješi status i jednakopravnost Hrvata u BiH te je pohvalila desetogodišnji uspješni rad Zajednice Hrvata BiH Šibensko-kninske županije. Na poziv Gradskog kazališta mladih iz Viteza na čelu sa Ivanom Sajevićem, zastupnica Zovko je prihvatila pokroviteljstvo Dana hrvatskog kazališta, događaja koji se svake godine održava u Vitezu. U sklopu tjedna Zajedništva zastupnica Zovko je posjetila i Memorijalni centar Fausta Vrančića, poznatog inovatora čija je obitelj porijeklom iz BiH, a čiji je Memorijalni centar izgrađen suradnjom Hrvatske i Italije u sklopu INTERREG programa te Crkvu Sv.Marije od milosti na otoku Prviću. Ovogodišnji tjedan Zajedništva zaključen je Svetom Misom održanom u Vodicama pod vodstvom don Ivana Butuma koji je na kraju Mise predočio težak položaj Hrvata katolika u BiH koji su prema statistici najbrojnija zajednica koji su napustili BiH u proteklih par godina. Također se zahvalio i zastupnici Zovko na svoj pomoći koju je pružala prije i koju će nastaviti pružati župi Borovica i cijeloj BiH.Preuzeto s šibenskog portala