Novosti

Izvještaj sa 5. likovne kolonije u Borovici

Donosimo izvještaj sa održane 5 likovne kolonije u Borovici


Peta likovna kolonija započe okupljanjem umjetnika u „Radničkom domu“ sa voditeljem i organizatorom gosp.Pepijem.Upoznavanje uz lagani  razgovor se nastavilo u „Vareškom mlinu“ gdje su bili nazočni gradonačelnik Vareša gosp. Marošević kao i predstavnici lista i radija Bobovac  Mladenko i Ivan .Poslije obijeda smo se  u koloni uputili prema Borovici,uz jedan mali zastoj kod točionice Kraljevske vode Radakovice. Poslije polaganja cvijeća na spomen ploču palim  Borovičanima uputili smo se prema Etno kući u domu. Nakon smještaja i kratkog odmora nastavilo se druženje u Borovičkom domu  uz pjesmu i zvuke naših mladih Vareških tamburaša na čelu sa gosp. Hingerom, do kasnih sati.

Likovna kolonija Borovica 2019

Radni dan su naši vrijedni umjetnici nastavili  uz puno improvizacije u obiteljskim domovima gdje su bili i smješteni kao i u Borovičkom domu.Ove godine smo morali puno toga prilagoditi vremenskim uvjetima,pošto nas kiša neumorno prati od prvog sata, ali kako narod kaže gdje je dobra volja tamo se pronađe i put.Kratke rukave i sandale smo zamijenili sa zimskom opremom i grijalicama na raznim stvaralačkim mjestima.Umjetnost je jedna nadarenost koja se ne može tako lako  dotući i pokolebati što su i naši dragi gosti ove godine pokazali.Ovaj prvi radni dan smo uz laganu srednjovjekovnu galzbu asambla –Fugato iz Zenice  završili ponovno u našemu domu,a ne kao što je bilo predviđeno na kraljevskom starom gradu Bobovcu, jer smo se morali ponovno vremenskoj situaciji prikloniti. Drugi dan nam je protekao u istom tempu samo pod boljim uvjetima,jer je sunce granulo i pokazalo proljetne ljepote naše Borovice ,umjetnicima okupljenim sa raznih krajeva Balkana. Kolonija je okupila 17 umjetnika i to su: Ana Šimić, Megi Kunštek, Tomo Hrgota, Mišel Stojanović, Stjepan Šimić Pepi, Dubravko Tokmačić iz Bosne i Hercegovine, Desislava Anakieva, Vlado Vesselinov iz Bugarske, Mario Parić, Valentina Grubačević iz Hrvatske, Iva Davidovič, Vesna Davidovič, Tatjana Mijatović, Jerca Šantej iz Slovenije, Robert Kormoš, Stojan Milanov i Snježana Vlatković iz Srbije. Ovim putem se zahvaljujemo svim sudionicima na njihovoj  volji , izdržljivosti  i neumornosti.
Dolazak umjetnika iz drugih država, najbolja je promocija našeg kraja jer će oni svakako doprinijeti u predstavljanju kulturno-turističkih potencijala naše općine. Slične poruke uz zahvalnost potpori općine i ostalih donatora i pokrovitelja, dali su u svom obraćanju Nikola Šimić, ispred udruge“Naš dom“ Borovica, gradonačelnik gosp. Marošević ,župnik župe Borovica don Ivan Butum i urednik i voditelj Art Colony Borovica Stjepan Šimić-Pepi.
Likovna kolonija Borovica 2019

Sve što je lijepo kratko traje ,tako dođe i ponedjeljak ,kada smo se poslije doručka u Pizzeria „Stari Dani“  u Varešu počeli polako upućivati svojim domovima.Lijepo je bilo čuti riječi zadovoljstva i pohvale na rastanku, kao i  željom da se i iduće godine ponovno ,u ovoj prekrasnoj prirodi ,punoj  čarolija, u našoj Borovici okupimo i tradiciju nastavimo.