Novosti

PROSLAVA BOROVIČKOG PATRONA

Zar može svečanije...


Ovogodišnja proslava patrona župe Borovica, Preobraženja Gospodinova (6. kolovoza), iako bez popratnih vjerskih događaja i svečanosti poput mladih misa koje se ondje događaju neobično često, svejedno je nadmašila sva očekivanja. U Borovicu je na središnje misno slavlje u povodu patrona došlo čak 26 svećenika, a dočekao ih je don Ivan Butum, posljednji put u svom mandatu, te među njima i svog nasljednika koji će preuzeti župu – vlč. Vladu Vrepca. Predvodnik misnog slavlja bio je vlč. dr. Anto Ćosić, župnik u Brezi i dekan Sutješkog dekanata. Časnih sestara, kao i uvijek, barem desetak, a vjernika iz drugih krajeva Vareša i okolice također zapažen broj, i zapravo je sav taj odziv vjernika i duhovnih zvanja utoliko začudniji što je borovička župa i napose crkva na kraju svih putova, visoko u gori i svakako jedna od župa na najvećoj nadmorskoj visini u BiH. Uz takav skup nije teško zaključiti kakav je vjerski ugođaj toga dana bio. Borovica je i ovoga puta imala posebne goste; novoimenovanog hrvatskog veleposlanika u BiH Ivana Sabolića sa suprugom.
Borovička dvorišta pokošena, a pred obnovljenim kućama posvud nakrcano modernih automobila s registarskim oznakama iz Hrvatske, Austrije, Njemačke, Švicarske... I pored toga na brijegu oko crkve vozila više nego ikad prije, parkiranje se sve više približava crkvi. Kod crkve je i golem šator, ali svejedno premalen da svi nađu utočišta u hladu. Kolo se igra po zvizdanu, a traje po 15-ak minuta. Zabavljači su bili iz benda koji nosi naziv "Spomenar". I sve se to skupa na kraju sklopi kao spomenar jer u Borovici nakon desetak dana intenzivnog življenja ostane tek 35 domicilnih. Mada se u novije vrijeme na bušotinama iznad sela paralelno odvija život istraživača rudnih nalazišta. Iseljeni Borovičani tijekom boravka u svom kraju prisutni su i na misama uoči patrona, kao i na onoj dan kasnije u zaselku Borovičke njive. Od sporta, zabave se odbojkom i odigraju nogometni turnir. A kad odu, Zavičajna zajednica Borovičana nastavi ih na drugim mjestima okupljati i podsjećati na osjećaj pomaganja rodnom selu i infrastrukturi koju treba održavati. Pa, do ponovnog viđenja na Požeblju...

                                    M. Marijanović


U čast poljske sveticeInicijativa HKD "Napredak" i njezinih dvaju podružnica – zagrebačke i vareške – da se sv. Jadvigu Jagelonsku, srednjovjekovnu poljsko-litavsku kraljicu približi korijenima, odnosno Hrvatima i katolicima u BiH, već četvrtu godinu nailazi na plodno tlo, pa se tako i ove godine, 28. srpnja, a sve u svojevrsnom timelineu obilježavanja patrona borovičke župe, održala sveta misa za gorenavedenu sveticu bobovačkih korijena, koju je predvodio pater Artur Makara, inače Poljak koji djeluje u Kutini.
Iza toga angažmana stajao je Varešanin Mladen Miletović, podrijetlom iz Vareša koji je cijelu aktivnost pokrenuo, usmjeravao i organizirao uz konzultativnu suradnju s upravom Napretkove podružnice u Zagrebu, a uz njega su misnom slavlju nazočili i mr. sc. Andrija Lovrić, profesor povijesti i filozofije, koji je održao više predavanja na temu života svetice u Zagrebu i Varešu te delegacija Udruženja Poljaka i prijatelja "Mak" iz Gradiške s predsjednicom Marijom Buganik-Pranjić.
A tko je bila sv. Jadviga Jagelonska i po čemu je ona značajna – o tome smo već pisali u ranijim izvješćima iz proteklih godina i tko se želi podsjetiti lako to može učiniti.
Poslije svete mise održan je prigodni domjenak. Miletović je istaknuo da je to bio "poseban dan, ne samo za Borovicu nego i za Kraljevu Sutjesku i Vareš, jer se sv. Jadviga vratila kući – u mislima, molitvama i štovanjima, jer iako se ona rodila u Mađarskoj a u Poljskoj je živjela i umrla, njeni su korijeni ovdje." Ciljevi koje je Miletović zacrtao su ambiciozni, a to su: posjet Krakowu (katedrali na Wawelu gdje je sahranjena sv. Jadviga) i Bobovcu, izrada i postavljanje kipa sv. Jadvige u Borovici koji bi bio okrenut Bobovcu kao simbolu srednjovjekovnog Bosanskog kraljevstva i promocija ovog malo poznatog povijesnog fakta (da je Jadviga bobovačkih korijena).
Gospođa Marija Buganik-Pranjić inače je osnivačica i predsjednica Udruženja Poljaka i prijatelja "Mak" iz Gradiške (RS), koja je u kratkoj izjavi za "Bobovac" poentirala važnost sv. Jadvige, predstavila život poljske manjine u BiH i udruženja koje već deset godina njeguje kulturnu tradiciju Poljaka, stanovnika Bosne i Hercegovine već 125 godina. "Već neko vrijeme planiramo posjetiti Borovicu i Bobovac i iznimno smo obradovani pozivom gosp. Mladena Miletovića da to ovoga puta i ostvarimo. Nažalost, ovaj put moglo je doći samo nekoliko članova, ali naredni put ćemo se potruditi da dođemo u većem broju jer je naš interes i cilj obilježavati sve bitne vjerske i državne praznike poljskog naroda", kazala je ona.

                                            V. Ruf