Novosti

Održan 11. susret Borovičana u Zagrebu

11. susret Borovičana održan je 12.10.2019. godine u Zagrebu.


Susreti u Zagrebu tradicionalno započinju hodočašćem u Mariju Bistricu koje organizira Vrhbosanska i Banjalučka biskupija, a okupi se nekoliko tisuća vjernika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i drugih europskih zemalja. Misno slavlje u 11 sati predvodio je Vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić.
Druženje je nastavljeno u Sesvetskoj selnici od 20 sati uz prigodan program. Ove godine se bira novo rukovodstvo u Zavičajnoj zajednici Borovičana, te su i na ovaj način prepustili zabavni dio mlađim generacijama. Tijekom večeri goste je zabavljala mlada "Zvezda granda" Karlo Horvat Cef. Ugodna atmosfera i dobar štimung za sve generacije održao se do duboko u noć.
Na samom početku prisutne je pozdravio dosadašnji predsjednik ZZB Stanko Nikolić. „Hvala vam svima što ste došli, posebno se želim zahvaliti našem načelniku koji je danas došao i svima koji su došli iz Borovice. Zahvaljujem se na dolasku Žani Ćorić predstojnici Ureda za Hrvate izvan Hrvatske. Ja vam se vjerojatno posljednji put obraćam na ovakav način kao predsjednik ZZB. Sutra su izbori za novo rukovodstvo naše zajednice i sve vas pozivam da dođete i aktivno sudjelujete u izborima. Na osobit način želim pozdraviti našeg župnika koji je nakon dva ili tri susreta ponovno sa nama na druženju“, naglasio je Stanko.
„Donosim vam pozdrave iz Borovice“, s ovim riječima prisutne je pozdravio Nikola Šimić i nastavio „ovo naše zajedništvo ima smisao i ima jedan razlog zašto smo zajedno i zašto se zove zajednica. Da bi zajednica funkcionirala ona mora imati članove, a koliko vidim večeras, mi se na moramo bojati za budućnost jer imamo mlade snage koje će nas voditi u narednim godinama. Ove godine se u Borovici uradilo nešto oko pristupnih puteva i ovim putem se zahvaljujem načelniku na podršci u provedbi ovih projekata. Hvala vam svima i hvala Stanku koji je uspješno vodio zajednicu ovih posljednjih godina“, završio je svoj pozdravni govor Nikola Šimić.
Borovički župnik vlč Vlado Vrebac srdačno je pozdravio sve prisutne uz nekoliko skromnih detalja. „Želim vam se zahvaliti na ovako lijepoj atmosferi i drago mi je da ste ovako složni. Za utjehu, bio sam na prošloj župi i dok sam bio tamo nitko nije umro, pa se nadam da će tako biti i u Borovici. Prenosim vam pozdrave svih iz Borovice, a što bi naši političari rekli domovinska Borovica pozdravlja iseljenu Borovicu. Slogu ste pokazali do sada i samo tako nastavite. Hvala vam na pozivu i nadam se dobroj suradnji“, istakao je župnik Vrebac.
„Ja vas najsrdačnije pozdravljam u ime gospodina Zvonka Milasa, državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i u ime svih mojih kolega i u svoje osobno ime“, rekla je u uvodnom dijelu Žana Ćorić, te nastavila, „ jako je lijepo s vama i ja se osjećam kao doma. Vjerujem da ćemo već sljedeće godine imati priliku družiti se sa vama u Borovici jer ste svi tako divni i jedva čekamo taj susret. Naš ured ima zadaću povezivati Hrvate koji žive izvan Republike Hrvatske i naravno međusobno. Neke projekte iz Borovice smo podržali i vjerujem da ćemo to raditi i dalje u suradnji sa vama. čestitam ekipi koja je ovo večeras organizirala, a poslije sutrašnjih izbora želim puno uspjeha novom rukovodstvu i samo tako nastavite“, naglasila je Žana Ćorić.
U znak zahvalnosti za sve do sada učinjeno, Nikola Šimić je darovao Žani umjetničku sliku sa posljednje likovne kolonije u Borovici da je podsjeća na Borovicu.
I na samom kraju prisutne je pozdravio načelnik Zdravko Marošević. „ Ja ću svoje obraćanje početi ovako. Naša Žana me je pitala ima li u Borovici zlata? A ja sam rekao, Žana zar ne vidiš zlato oko sebe. Naravno, u vama je zlato, svima vama koji ste u ovoj zajednici. Zbog problema i toga što vlast nije formirana, ova godina je jako teška za Vareš, ali ne samo za Vareš nego i druge općine. Mi radimo svoj dio posla u suradnji sa svima i sa Hrvatskom vladom na svim projektima. I na ovaj način se želim zahvaliti Žani i svima koji su bili uključeni za posljednji projekt koji je prošao za put preko Pogari za Borovicu. Ima tu još mnogo toga da se radi, na lokalnim putevima ali radit ćemo i iznalaziti mogućnosti za njihovu realizaciju. Želim još reći, tražiti je normalno, ali mi koji upravljamo sa novcem i proračunom jer ništa ne ide bez novca. Novac treba zaraditi, namaknuti kroz razne vidove, ali za sve to nije dovoljan samo načelnik, ja jesam na vrhu piramide ali ne odlučujem samo ja nego i vijećnici i parlamentarci. Večeras putujem nazad i nije mi žao što sam došao jer vi ste to zaslužili“, rekao je na kraju obraćanja načelnik Zdravko Marošević.
U znak zahvale za sve do sada urađeno načelnik je dosadašnjim predsjednicima ZZB-a Tomislavu Matoševiću i Bori poklonio monografiju Vareša. Uz poklonjene monografije, načelnik je uručio poklone Stanku Nikoliću i Žani Ćorić.
Borovičani su svoje druženje nastavili do duboko u noć i uputili poziv svim Borovičanima da ostanu jedinstveniji i čvršći u svojim namjerama u budućnosti više nego do sada.
Kao i svake godine tradicionalno završavamo Borovički susret u Zagrebu sa svetom misom na Jordanovcu kod Vlč. Blaža Nikolić koje mu se ovim putem od sveg srca zahvaljujemo. Misno slavlje je predvodio naš Borovički Župnik Vlč. Vlado Vrebac , Veličasnom Vladi se posebno zahvaljujem na njegovoj prisutnosti lijepim riječima  i druženju sa nama. Okupilo nas se nešto manje od stotinu na euharistiskom slavlju. Poslije sv. Mise kao što je bilo  najavljeno ,održana je izborna skupština ZZB ,na kojoj je izabran novi Upravni odbor na čelu sa Zorislavom Nikolić . Upravni odbor je ovaj puta vrlo podmlađen, na što smo vrlo ponosni i što nas jako raduje jer na mlađima svijet ostaje što je uvijek bio i  jest naš cilj da naša djeca nastave našim stopama za Borovicu da koračaju.Naravno izabrani su i novi članovi  Nadzornog  odbora.Svim izabranim članovima želimo uspješne  naredne četiri godine uz puno snage , mudrosti i dobre volje na čelu ZZBa.
Ovim putem se zahvaljujemo dosadašnjem rukovodstvu ZZB na čelu sa Stankom Nikolić, koji su u protekle četiri godine uspješno vodili i mnoge projekte odradili za našu Borovicu i njene Borovičane.Od srca vam hvala na svakoj uloženoj minuti vašeg slobodnog vremena za dobrobit naših Borovičana i naše Borovice. Nadam se da ćemo se i dalje moći na sve vas osloniti kao i dosada, i da ćete bezuvjetno podržati ovaj mladi ambicionirani Upravni odbor u njegovom radu za našu rodnu grudu ,našu Borovicu.
Imena izabranih  članova možete pronaći na  našoj stranici potražite kod  ZZB-Ustrojba Udruge ZZB
Poslije izborne skupštine i male zakuske uputismo se svi svojim Domovima uz obilje lijepih utisaka sa 11 druženja Borovičana u Zagrebu. Sledeći susret Borovičana i prijatelja Borovice je na  Proljeće u Beču, o detaljima bit će te na vrijeme informirani. A do tada bit će nam drago ako u velikom broju posjetite svoje rodno mjesto i obradujete domocilno stanovništvo Borovice  u najmanju ruku za vrijeme Božićnih I Uskrsnih blagdana.


Srdačni pozdravi
Vaš ZZB
Zorislav Nikolic