Novosti

Borovica dobila 80.000 kn za potporu projekta asfaltiranja puta kao jedna od 35 koja je prošla natječaj od 152 prijavljena projekta

Zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji način pomogli u ovom projektu dodjele sredstava za daljnje asfaltiranje ceste od Sastavaka prema Križu a posebno gđi Žani Ćorić i gosp Zvonku Milasu iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan republike Hrvatske


Milas: "Zahvaljujući upravo ovakvim projektima i dobrim zamislima Hrvata koji žive u Bosni i Hercegovini, Vlada RH prepoznaje potrebe i omogućuje financiranje ovakvih projekata."


U Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje u srijedu, 18. prosinca, uručeni su ugovori o dodjeli financijskih potpora projektima za poticanje povratka Hrvata i stvaranje održivih uvjeta života u Bosni i Hercegovini.

Ugovore su uručili državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar, državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Ukupna financijska vrijednost 35 uručenih ugovora je 3.800.000,00 kuna. Iznos je osiguran u državnom proračunu i dodijeljen temeljem Zaključka Vlade Republike Hrvatske od 9. studenog 2017. godine. Temeljem Zaključka, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje proveo je Javni poziv te zaprimio ukupno 152 projektna prijedloga. Zajedničko Povjerenstvo za provedbu Programa pomoći Vlade Republike Hrvatske ocijenilo je sve pristigle projektne prijedloge te odobrilo financijsku potporu za ukupno 35 projekta.

Državni tajnik Nikola Mažar naglasio je kako ga osobno veseli veliki broj pristiglih projekata, što s jedne strane pokazuje potrebu Hrvata u Bosni i Hercegovini da im se na ovakav način pomogne, a s druge strane i povećanu aktivnost hrvatskog naroda na tom prostoru. Naglasio je da se te aktivnosti iz godine u godinu povećavaju te kako povratak Hrvata u Bosnu i Hercegovinu prelazi u održivi ostanak što se može vidjeti u pristiglim projektima kroz koje udruge, poljoprivredna gospodarstva, poduzetnici, svi oni koji se bave s povratnicima, crkva i župe stvaraju projekte koji odgovaraju potrebama sadašnjosti i budućnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Državni tajnik Zvonko Milas kazao je kako je počašćen što danas može biti prisutan na ovoj svečanosti zajedno sa svojim sunarodnjacima iz Bosne i Hercegovine, s ljudima koji se bore za život Hrvata u njihovoj drugoj domovini na način da on bude doista ono što bi svačiji život trebao biti. Naglasio je da zahvaljujući upravo ovakvim projektima i svim dobrim zamislima Hrvata koji žive u Bosni i Hercegovini, Vlada Republike Hrvatske prepoznaje potrebe i omogućuje financiranje ovakvih projekata.

Financirani projekti odnose se na poticanje obnove komunalne i socijalne infrastrukture, poticanje održivog povratka stanovništva na područje Bosne i Hercegovine putem financijske pomoći udrugama i ostalim pravnim osobama u BiH koje svojim djelovanjem mogu pripomoći povratku i doprinose stvaranju boljih i kvalitetnijih uvjeta življenja na tom prostoru te stvaranju preduvjeta ostanka stanovništva, promicanje gospodarskih aktivnosti radi poticaja gospodarskog razvoja, potpora ustanovama za osobe s posebnim potrebama te aktivnostima vezanim za socijalno ugrožene kategorije, žrtve nasilja, samohrane majke i slično, promicanje centara za povratnike kroz koje bi se realizirali programi pružanja pomoći i potpore povratnicima u Bosnu i Hercegovinu.