Novosti

Održana sjednica Odbora za odnose s lokalnom zajednicom kompanije Eastern Mining

U utorak 09.06.2020. godine održana je osnivačka sjednica Odbora za odnose s lokalnom zajednicom kompanije Eastern Mining.
Osnovni zadatak Odbora je upoznavanje što većeg broja stanovnika općine Vareš sa aktivnostima Eastern Mininga i što bolja suradnja s lokalnom zajednicom.


Na početku sjednice prisutne je pozdravio direktor kompanije Eastern Mining Miloš Mišo Bošnjaković te ih je ukratko upoznao s ulogom Odbora. Pored direktora Bošnjakovića ispred kompanije bili su Vildana Mahmutović, Aldin Džinić, Adnan Taletović koji su se ukratko predstavili i Aida Ahmedović kao moderator sjednice.
Za sjednicu je predložen sljedeći dnevni red koji je jedoglasno usovjen.
1.       Predstavljanje i upoznavanje menadžmenta Eastern Mining-a sa članovima Odbora za odnose s lokalnom zajednicom.
2.       Izbor predsjednika i zamjenika predsjednika Odbora za odnose s lokalnom zajednicom.
3.       Upoznavanje s temeljnim aktima Odbora i Poslovima o radu Odbora za odnose s lokalnom zajednicom i Kodeks ponašanja članova Odbora za odnose s lokalnom zajednicom.
4.       Razno
Za predsjednika Odbora jednoglasno je izabran gospodin Igor Šimić, a za zamjenika gospođa Halima Ahmedović. Odbor trenutno broji 17 članova koje čine predstavnici mjesnih zajednica i institucija lokalne zajednice i to: Grga Vukančić (MZ Borovica), Stjepan Petrović (MZ Pogar), Midhat Džafo (MZ Vareš Majdan), Adis Čizmo (JU Dom zdravlja Vareš), Zafer Kamenjaš (JKP Vareš), Mirza Fazlić (Općina Kakanj), Šaban Ibrišimović (UG “Čuvari krune bosanske” Bobovac), Ilijana Gavran Radojević (Opća Biblioteka Vareš), Mirnes Hrvat (MSŠ Nordbat 2), Ivan Lovrić (HR Bobovac), Almir Čikmiš (Tourist info Vareš), Mirnesa Avdukić (ŠPD ZDK PJ Vareš), Edin Karamustafić (PS Vareš), Izudin Muftić (povjerenik za Vareš) i Dario Dodik (obrtnik).
Uz redovne članove na današnju sjednicu pozvani su gosti Kruno Riđić (vijećnik), Dalibor Pendić (MZ Duboštica), Elvir Rožajac (vijećnik) i Jakov Malbašić (MZ Pržići). Poseban gost na sjednici bio je direktor kompanije  Adriatic Metals koji se kratko obratio prisutnima.
Tijekom sjednice razgovaralo se o temama koje su vezane uz Poslovnik o radu i načinu rada Odbora i gdje su usuglašeni stavovi oko određenih stavki. Predviđeno je da se sjednice Odbora održavaju jednom u tri mjeseca, a po potrebi i češće. Kako bi se članovi Odbora što bolje upozali s radom planiran je posjet lokalitetu Rupice u Borovici gdje se vrše istražne radnje, a ukoliko bude potrebno povećat će se broj članova Odbora kako bi imali što konstruktivniji rad.