Novosti

Asfaltiran put od Igrišta prema Borovici u dužini 1300 metara

Tri dana, odnosno od 10.08. do 13.08.2021. godine obustavljen je promet na dionici od Igrišta do Sastavaka u Borovici radi asfaltiranja puta.


Put prema Borovici u izuzetno je lošem stanju, a zahvaljujući upornosti mještana, Zavičajne zajednice Borovičana, općine Vareš i drugih donatora, ova dionica uskoro bi mogla bit u potpunosti spojena asfaltnim putem. Treba napomenuti kako je prije deset godina položen prvi metar asfalta u ovoj mjesnoj zajednici, a danas je ostalo još nešto više od dva kilometra da se u potpunosti spoje s matičnom općinom.

„Asfaltira se dionica u dužini od 1300 metara koja košta 167.000 KM, a sredstva su osigurana na sljedeći način. Hrvatska Vlada nam je osigurala 47.000 KM, kompanija Eastern Mining  50.000 KM, Općina Vareš 30.000 KM, a ostatak od 40.000 KM osigurali smo iz vlastitih ulaganja. Ovo je jedan veoma važan projekat za našu mjesnu zajednicu i koji će dobro doći svim građanima koji prometuju prema Borovici i drugim mjestima. Polako se rješavamo makadama i privodimo kraju ovu dionicu od Sastavaka do Križa. Ostalo je još 2600 metara, a ako bude sve kako je dogovoreno, u narednoj godini bi trebalo sve bit gotovo. Razloga za završetak puta je više, a to je proslava 100 godina župe 2022. godine. Ove godine smo se iznenadili dolaskom Borovičana za patron župe, a posebno onih koji nisu dolazili nekoliko godina. Vidimo se iduće godine u troduplom slavlju, obilježavanju 100 godina župe, patrona župe i završetku puta i slavlje će bit veliko, odnosno nek' gori zemlja“, rekao je Grga Vukančić predsjednik mjesne zajednice Borovica.

Radove na asfaltiranju puta izvodi Mušinbegović-gradnja d.o.o. Visoko, a nadzor radova vrši Arting iz Sarajeva. U obilasku radova bio je načelnik Zdravko Marošević i vijećnik Nikola Šimić.