Novosti

Predsjednik Milanović razgovarao s predstavnicima Zavičajne zajednice Borovičana iz Bosne i Hercegovine

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas u Uredu predsjednika sa članovima Zavičajne zajednice Borovičana iz Bosne i Hercegovine.


Članovi Zavičajne zajednice Borovičana zahvalili su predsjedniku Milanoviću, kako su kazali, što se istinski bori za prava Hrvata u BiH, te su mu predstavili aktivnosti Zavičajne zajednice. Prema njihovim riječima, cilj Zavičajne zajednice je ohrabriti Hrvate iz BiH, posebno iz središnje Bosne, da ostanu tamo živjeti, a svojim aktivnostima žele pokazati da Hrvati u srednjoj Bosni nisu zaboravljeni i napušteni.

Posebno su istaknuli svoj projekt postavljanja kipa svete Jedvige u Borovici, a čime bi Borovica dobila zasluženo mjesto i trajni značaj za povijest Hrvata u BiH. Zavičajna zajednica Borovičana, u suradnji s udrugama Poljaka u BiH,  već je prikupila dio sredstava potrebnih za realizaciju projekta, a pomoć očekuje i od Republike Hrvatske, rečeno je na sastanku.Razgovarali su s predsjednikom Milanovićem i o stradanju Borovičana tijekom rata u BiH, o situaciji u kojoj danas žive Hrvati na tom području, ali i o ukupnom položaju Hrvata u BiH. Prema zadnjem popisu stanovništva, u Borovici živi ukupno 146 Hrvata, dok ih je 1991. godine živjelo preko 1500.  

U izaslanstvu Zavičajne zajednice Borovičana bili su koordinator Zajednice i Župe Borovica za projekt štovanja sv. Jadvige u Borovici Mladen Miletović, župnik župe Preobraženja Gospodinova u Borovici Vlado Vrebac, član Upravnog odbora Zavičajne zajednice Borovičana Tomislav Matošević, te članovi Zajednice Zdenko Šimić, Slađan Bešlić i  Vid Vučak.


Uz predsjednika Milanovića na sastanku je bio savjetnik Predsjednika za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić.