Novosti

lipitor

lipitor redirect

naltrexone side effects

naltrexone

buy abortion pill online usa

abortion pill online safe
1. Korizmena poruka

Sjeti se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti


Korizma je četrdeset-dnevno vrijeme priprave za Uskrs - najveći kršćanski blagdan. Svaka priprava traži ulaganje, prvo samoga sebe, a onda svega ostalog. Započinjemo Pepelnicom – Čistom srijedom. Vrlo je znakovito posipanje pepelom, zato Pepelnica, po glavi i tim činom mi pokazujemo i dokazujemo svoju raspoloživost za pokoru, pripravu gdje ćemo se vježbati u poniznosti, molitvi, djelotvornoj ljubavi…
    Vrlo je važno prisjetiti se što je to čovjek i kome pripada, tko ga je stvorio, čije je djelo. Ako to ne znamo, kako ćemo znati kome idemo, zašto smo predodređeni, zašto živimo…? Ja kao kršćanin znam da pripadam Bogu i da sam Božje stvorenje, ali zna se dogoditi da svojim ponašanjem svjedočim obrnuto – kao da je Bog moje stvorenje koje pripada meni i mojim željama. Zato je važno izaći iz svoje oholosti i sjetiti se da sam doista samo prah, ništa, bijeda i da ću se u taj prah pretvoriti. Korizma nas upravo poziva na ponizan stav u svemu: u pokori, postu, molitvi. Ako sve to opet činim da bi me drugi vidjeli i pohvalili, krivo činim! Tako nas i Evanđelje uči. Mi moramo učiti sebe davati, a ne sebi uzimati.
    U prvoj korizmenoj nedjelji dovoljno je da se samo zaustavimo na Evanđelju. Ma mi ne možemo ne primijetiti da postoji neka negativna nevidljiva sila koja razara sve oko sebe, koja zavodi, uništava, pali. To je đavao, zavodnik, sotona i kojim ga još imenima zovu. To je onaj koji je kušao Isusa u pustinji; to je onaj zbog kojeg je prvi čovjek pao. Možeš pobjeći bilo gdje, on te nađe; gdje ti tu i on, đavao. Vrlo uporan, nema ti taj godišnjeg odmora; nikad ne gubi radne sposobnosti, zato uvijek aktivan; posijedio od paklene muke, ali ne ide u mirovinu. Tako ga opisuje jedan svećenik u svojoj propovijedi na baš ovu prvu korizmenu  nedjelju. Bio bi čovjek oduševljen njegovim zalaganjem da radi za dobro, ali on radi za propast čovjeka, svijeta i što je najgore protiv Boga i njegovih zapovijedi i sav se dao u zlo. Eto to ti je Zlo, ništa drugo. Kaže da sa svima i sa svakim surađuje. Nije bitno tko si i što si, bitno je da on uspije u svom naumu prema zlu, grijehu, zavođenju protiv Boga. Ima i svoje metodu, taktiku, kalup za sve uzraste, i mlade i stare, zna kako svima pristupit i kako zavest, a zna i udarit tamo gdje si najslabiji. KRUH. Ma druga riječ za život! Nema kruha nema živog čovjeka. Osluškuješ li u ovome svijetu u svome mjestu kako odjekuje njegovo riukanje: Ne budi lud! Zar misliš da se živi od molitve, Crkve i Božje milosti? Uzmi što ti život pruža! Vidi napasti! A ti kršćanine izaberi. Ma njegova ponuda nije loša, daje sve – sve što ti život pruža. To je prva kušnja. Druga je: Ako mi se pokloniš sve je tvoje. Samo mi se pokloni. E sada, zamisli što bi sve mogao imati: dobar stan, kuću, dvorac, ''vozni park'', diplomu (biraj koju ćeš, možeš i dvije) jasno, nećeš se namučit nego ću ti kupit, vlast; tebe bi došli moliti da ih zaposliš, a ne ti njih… Što te košta da samo malo pred njim prigneš koljeno? Uh koliko ih se sagiba i prostire, dušu bi prodali da se domognu bogatstva.
Treća kušnja – senzacija. Skok u mutnu vodu. Zašto ti ne bi malo eksperimentirao? Život koji živiš nije ni malo zanimljiv. Alkohol, droga to će ti pomoći da se opustiš i vidjet ćeš bit će ti puno bolje. Nabraja đavao i sto mogućnosti da ti olakša odluku i zamisli, sve mu ponude privlačne.
    Đavao puno obećaje, a ne daje ništa. Budan budi. Zamisli samo da vozač malo zažmiri u vožnji što bi se sve dogodilo? Budnost! Popusti na prvoj kušnju, lako ćeš pasti na drugoj, a na trećoj pogotovo.
    Isus je jasan: Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta; samo Bogu svom se klanjaj i Njemu jedinomu služi; Ne iskušavaj Gospodina Boga svoga. Zar onaj kruh koji jedeš nije Božji dar; Zar jedino Bog koji te je stvorio po kom postojiš ne zaslužuje tvoje poštovanje i klanjanje; Zar Bogu koji te je predodredio za uzvišenu zadaću i misiju prigovaraš i iskušavaš Ga? Isus se potpuno ogradio od đavlovih ponuda, ma koliko one bile privlačne. On je jasan: ustima i srcem ja pripadam Bogu. Ustima i srcem! Zapamti! Jedno govoriti, a drugo činiti i obratno znači prepuštati se pomalo Zavodniku. Ako nisi potpuno s Bogom, odnijet će te Zavodnik. A taj Zavodnik ''obilazi kao ričući lav tražeći koga da proždre. Oprite mu se čvrsti u vjeri''. U vjeri! Nema s đavlom pregovora pa i ime mu je Zavodnik. Vjeruj i uči od Isusa; vjeruj i uči od Marije.
   
   
Borovica, 22. veljače 2013.

Vlč. Đuro Arlović - župnik