Novosti

cheap abortion pill online

abortion pills online cheap

nifedipin 10 mg prospect

nifedipin amning nifedipin mepha nifedipin 5mg stada
OSTANITE POSTOJANI

Proslavom patrona,Preobraženja Gospodinova (6.Kolovoza) , u župi Borovica okončano je  trodnevlje obilježeno najprije mladom misom vlč.Zlatka Matića,a zatim zlatnom misom vlč.Mije Nikolića.


Sva tri molitvena skupa popratilo je lijepo vrijeme,mnoštvo vjernika i perfektna organizacija u režiji Zavičajne Zajednice Borovičana.
    Na patron u Borovicu pozvan je predvoditi misu biskup banjalučki mons.dr.Franjo Komarica i ,uz očekivano duboke pastirske poruke,iznenadio Borovičane svojim poznavanjem činjenica o njihovoj župi.
Prenosimo taj dio biskupove homilije u pisanom obliku a sve to možete pogledati i u video snimci :

       "Znaš li ti,Borovičane odkad je ovdje zabilježen,davnih dana,tvoj predak?
Ove godine čuo sam da vi obilježavate 545 godina prvog spomena Borovice!
U jednoj knjizi koja je nedavno izašla uz prvi popis bosanskoga stanovništva pet godina nakon pada Bosne pod otomansku vlast spominje se i Borovica,doduše malo drugačijim imenom-Boroviča.
Prije545 godina! I tamo piše da je ovdje bio rudnik srebra i da je tada bilo 58 domova,58 obitelji ovdje.Piše vam u ovim knjigama i crkvenim,vjerujem da svaka župa to ima, davne 1637.godine tadašnji apostolski vikar Bosne Srebrene biskup fra Jeronim Lučić pohađa župu Kraljeva Sutjeska,a vi,Borovica,pripadate toj župi. On je tada došao ovdje da krizma 19 krizmanika,dakle moglo je biti barem 100 do 150 tadašnjih vjernika.A imamo i nešto značajnije, naime 1742.godine tadašnji biskup apostolski,administrator fra Pavo Dragičević bilježi da je ovdje bilo 20 domova,137 katolika
87 odraslih,50-ero djece.I potrudio sam se da imam jednu knjigu staru da vidim koja su bila vaša prezimena tada.
Evo ih nekoliko koja sam našao: Azap, Bojić, Čojo, Grgić, Jerković, Marić, Mikeljević, Pavlović, Tarmešić, Tokmakčić, Vidić.
      
        Neka su u međuvremenu nestala odavde,mnoga druga su došla ovamo,ali,Bože moj,štoli će pisiati župnik ili biskup za 20 ili 50 godina,koja će prezimena ostati od onih koja su bila 1991.godine kad je vas ovdje bilo 1511 vjernika?
U Gornjoj Borovici je,čini mi se,uvijek bilo malo više nego u Donjoj.A,evo,sada znate koliko vas ima,i sad je Bog pripustio da se vi odavde,tako snažno ukorijenjeni u vjeri otaca,zahvaljujući vrlo savjesnom,predanom radu vaših svećenika,osobito otaca isusovaca,dugogodišnjih dušobrižnika vaše župe da ste vi ojačali u srcu svoga katoličanstva,da ste dobra "japija" reklo bi se,i da vi svjedočite svoju vjeru gdje god bili. Od Hrvatske do drugih krajeva Europe gdje sam nalazio Borovičane,i da ste vi potegli izdaleka ovih dana,ne "solistički" nego sa svojom obitelji,sa svojom djecom koju odgajate u duhu vjere svojih predaka,zar to nije izuzetno snažna legitimacija vaše vjerododstojnosti,da vi doista znate u koga Boga vjerujete i da nećete dozvoliti da vas bilo koji svojeglavac, odnosno zavedeni od sotone suvremenik,navede na tanak led i da kaže:
        nema više tvoje Borovice,nema više tvoga Isusa,nema više tvoje crkve,pusti kraju sve to,nije važno,hajde ti sa nama zajedno,izgrađujmo mi suvremenu Europsku uniju,tamo nema ni Boga ni Bogorodice,tamo se Bog ne uvažava,a čovjeka se prezire,i vi tamo u Bosni niste ništa više nego štala za naše konje-kako su meni predstavnici Europske unije u mojoj kući u Banjoj Luci govorili.Zašto bi bilo nešto više ako preziru Boga,stvoritelja i našega i njihovog,zašto bi mene cijenili u Banjoj Luci ili vas ovdje u Borovici? Nemojte to dozvoliti. Nemojte pljuvati u grobove svojih predaka,svojih očeva i majki,svojih svećenika koji su vas učili ovo što vas Isus uči u svojoj crkvi.Oni su ušli u diku nebesku za koju su znali da postoji i diku nebesku im je otvorio Spasitelj svijeta. Na vama je odnosno na našoj generaciji je sad potez.
        Ostanite postojani,ostanite uz nauk Crkve..."Priredio: Željo Nikolić