Novosti

IZVJEŠĆE S PATRONA ŽUPE „PREOBRAŽENJA GOSPODINOVA“ BOROVICA 2018.god.

„SVAKO MJESTO SVOJU FEŠTU IMA“ - Velika fotogalerija u Fotogalerijama


Onaj tko izreče ovu rečenicu i ovaj stih pogodio je u sridu i doista, mjesto koje nema svoju feštu ima sigurno žal, ali i želju da napravi istu. Napraviti feštu i nije baš lako, za to mora postojati dosta preduvjeta kao što su povijest, kultura ma kakva ona bila, tradicija kao i naporni  rad generacija koje sve to organiziraju.
Borovica i Borovičani imaju svoj patron, svoju feštu “Preobraženje Gospodinovo” i doista, naši stari su ovaj dan zasigurno odabrali sa razlogom.
Stari pripovijedaju da je nekad davno na taj dan 06.08. Borovicu zadesilo takvo nevrijeme da su naši potoci nosili sve pred sobom i od tada su Borovičani barem prema predajama svoja sela, zaseoke i cijelu župu posvetili “Preobraženju Gospodinovu”. Da je naš kraj nepredvidljiv mogli su se uvjeriti svi koji su se u Borovici zatekli 17.08.2018. kada su potoci počevši od Mračnog i Ćuretovog potoka, Gradine i Bojića  nosili sve pred sobom. Silu kamena i svega što se našlo u njima snijeli su u selo i napunili korito Borovičke rijeke od Sastavaka do Kramova. I uistinu vjerujem da sam naš patron nosi simboliku, poslije kiše uvijek dođe sunce, te da svaki čovjek ukoliko želi iz Borovice odlazi preobražen.
Ovogodišnji patron je bio poseban i svatko je tih dana imao svoj trenutak i mogao uživati, te okrijepiti i dušu i tijelo.
Trodnevnica uz mladog svećenika Ljubu Zeleniku, odgajatelja mladih u sarajevskom KŠC-u do propovjednika na patron vlč. Gorana Kosića i svih ostalih svećenika, a ukupno ih je bilo 26 uključujući i domaće sinove tih dana Borovici doista donesoše ozračje u kojem se Krist preobražen pokazao svojim učenicima. Od srca ima hvala, a njihova prisutnost u tolikom broju svim vjernicima, a napose Borovičanima ulijeva nadu da naša župa i cijeli naš kraj ima svoje prijatelje i da Borovica zaslužuje nositi sve epitete koji joj se pripisuju.
Subotnji put križa iz Donje u Gornju Borovicu koju su osmislili i predvodili pater Pero i sestra Klara, iako ove godine sa nešto manjim brojem sudionika, znak je naše povezanosti i naš zavjet da svi naši Križni putevi ma gdje ih koračali i nosili Križ našeg života za svakog Borovičanina završava na našem Požeblju.
Nedjeljna Sveta Misa i posjeta naših prijatelja iz Poljske zajednice iz Zagreba te dviju raspjevanih Bobovčanki iz Bobovca kod Siska, zatim Poljske konzulice i vojnog atašea iz BIH, delegacije HKD-a Napretka iz Zagreba i Vareša, uz poljskog svećenika koji je sa svima nama slavio Svetu Misu za Sv. Jadvigu,  taj Dan Gospodnji učinio je posebnim. Uz zahvalu svim našim gostima koji tog dana posjetiše Borovicu ,molit ćemo se  da  Sv. Jadviga sve one što je okupila u Borovici  drži zajedno te okuplja i dalje u duhu zajedništva. Tog dana bijaše susret i duhovnih zvanja župe Borovica koji su svoj dan podijelili sa svim gostima Borovice. Uz zahvalu našim gostima moramo se zahvaliti i našem župniku, te ZZB koja je bila glavni sponzor ovog susreta.
Sam patron je počeo dolaskom naših gostiju iz okolnih župa, te prijatelja iz drugih dekanata i župa. Požeblje se polako punilo i poprimilo boje narodnih nošnji iz Poljske, Bavarske, Hrvatske i nošnji naših krajeva; Vareške, Sutješke, Vukanjske,Travničke i najljepše nošnje koje su nosile naše majke, a sada nose naše supruge i naše kćeri. Crkva je bila premala da primi sve pridošle na Borovički patron. Uz malo tehnike i oni koji nisu mogli ući u crkvu slušali su  putem razglasa svetu misu koji naši glazbenici svake godine ozvuče i omoguće praćenje Sv. Mise. Poslije mise kao i svake godine šator se popuni za čas i kolo se razveze po Požeblju gdje igra i staro i mlado i oni koji znaju kao i oni koji se uče i doista prostor ispred crkve učini jednim velikim labirintom u koji kad uđeš izaći nije baš lako. Uz druženja na Požeblju, prelijepo vrijeme, sunce koje uz blagi povjetarac miluje sve što se tog dana našlo na Požeblju, rastanak polako dolazi i odlazak s Požeblja sa emocijama i uspomenama do novog patrona i borovičke fešte. Sutra dan je misa u Borovičkim njivama i to je ujedno i završetak trodnevnog druženja borovičana i njihovih prijatelja.
Uz duhovnu okrijepu ove godine  bilo je dosta sportskog i kulturnog druženja u Domu i na Požeblju. Turniri u odbojci  i nogometu su uz standardne ekipe ove godine dobili nove pobjednike, a to su u nogometu ekipa Osredka koja je dugo čekala da se popne na tron i mislim da bi ova njihova pobjeda u nogometu mogla pokrenuti i nove projekte na samom Osredku. Odbojku su već po tko zna koji put osvojili Nikolići i time potvrdili svoju kvalitetu i upornost.
Zabavne večeri u domu upriličene su tri večeri, a sve prisutne zabavljali su naš prijatelj i kum Slaven Križić sa svojom pratnjom. Bilo je doista veselo i uz prelijepo vrijeme i prepun plato ispred našeg doma veselje se svake večeri završavalo u sitne sate. U ime svih nas koji se brinemo da imamo feštu i da ona uspije ne mogu a da se ne osvrnem i ne zahvalim onima koji svake godine posjete Borovicu i da naše druženje uz pjesmu i čašicu razgovora doista iz godine u godinu poprima novu dimenziju i tjera nas da napravimo nešto novo i naše susrete učinimo kvalitetnijim i boljim.
Mislim da ćemo iduću feštu i naš patron uz vašu pomoć vas i pomoć naših prijatelja prvenstveno Općine Vareš i općinskog načelnika Zdravka Maroševića dočekati u jednom novom ambijentu u našoj Borovici. To sve mislim da zaslužujemo i da vaši prilozi i dobro osmišljena akcija ZZB-a sa majicama uz moto “Borovica živi” Borovici treba dati novu energiju.
O novim idejama i planovima oko projekata u Borovici ćemo vas naknadno informirati i upoznati do susreta u Zagrebu 13.10.2018. na koji vas sve pozivamo.
Uz zahvalu svim borovičanima i njihovim gostima koji ovaj patron učiniše posebnim u ime organizatora ovogodišnjeg patorna vas srdačno pozdravljamo i pozivamo da pratite i pomažete rad svih naših organizatornih jedinica, a to su: Mjesna zajednica Borovica, Župni ured Borovica, Uduga “Naš dom Borovica” i naša Zavičajna Zajednica Borovičana koja za sve nas ima posebno značenje.
 
Srdačan pozdrav do sljedećeg druženja u Zagrebu.
 
  Borovica; 20.8.2018.god.
 
Nikola Šimić