Novosti

IZVJEŠĆE ZA 2018 GODINU

Dragi Borovičani i prijatelji ZZB-a!
U povodu završetka još jedne godine želimo vas ukratko izvjestiti o radu i aktivnostima naše zajednice u ovoj i planovima za nadolazeću godinu.


I ove godine smo održali 3 naša tradicionalna susreta sa naglaskom na veliki i jubilarni 10. susret u Zagrebu. Na našem susretu u Borovici organizirali smo dolazak Poljske udruge iz Zagreba i proslavu sv. Jadvige, 5.08.2018 uz prisustvo Poljske konzulice i vojnog atašea u BiH. Nadamo se da će to postati tradicionalno slavlje u budućim godinama. Imamo najave da će se ubuduće i Krakowska biskupija pridružiti štovanju i proslavi ove svetice u Borovici.


U listopadu je održan jubilarni 10. susret u Zagrebu na kojem je bilo oko 300 članova i prijatelja Borovice. Proslavu su uveličali i visoki gosti: gradonačelnik grada Zagreba, gosp. Milan Bandić sa suradnicima, zamjenica ureda za Hrvate izvan Hrvatske, g-đa. Žana Ćorić, načelnik Vareša, gosp. Zdravko Marošević, Nikola Šimić sa obitelji kao predstavnik iz naše Borovice, naši Borovički svećenici,kao i ostali prijatelji i članovi zajednice i Borovičani iz Hrvatske i drugih zemalja uz medijskog pokrovitelja, radio Bobovac iz Vareša sa gosp.Ivanom Lovrićem. Bio je to odlično organizirani susret i ovom prigodom se zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji ovoga velikog događanja .Posebno se zahvaljujemo našem Borisu Kojiću koji je u najvećoj mjeri zaslužan za organizaciju,donacije i ovakav veličanstveni susret.Zahvaljujemo i svima u Upravnom odboru,voditeljicama programa,kao i Ivanu Džoji, Zvonimiru i Michaelu Nikoliću  koji su kao najaktivniji mladi članovi u našoj udruzi, neizmjerno pomogli uspjehu ovoga slavlja i pomažu u svim drugim potrebama i projektima naše zajednice.

Žao nam je da ove godine nakon 10 godina prvi puta na susretu Borovičana nije bio nazočan i naš sadašnji župnik, niti na večernjem slavlju, niti u Mariji Bistirici, niti na sv. misi na Jordanovcu, iako je bio pismeno pozvan od Upravnog odbora i 3 dana prije susreta,  boravio stotinjak kilometara od Zagreba i prolazio kroz Zagreb,zaključak ostavljamo vama,da ga donesete sami za sebe.... . Na ova 3 događanja je bilo nazočno više od 500 župljana Borovice iz dijaspore,sto je do sada najveći odaziv u Zagrebu,hvala svima koji su došli i odazvali se u ovako velikom broju na naš susret.

Nažalost u ovoj godini smo imali i jednu tragičnu smrt našeg osnivača, bivšeg župnika i velikog prijatelja Borovice, vlč. Perice Majića. Taj svećenik je najzaslužniji za osnivanje  ZZB-a, kao i završetak naše prelijepe crkve. Bio je uvijek spreman pomoći i žrtvovati se za našu zajednicu. Dolazio je na sve naše susrete kao i ostali župnici, ali i na skoro sve sastanke Upravnog odbora ne pitajući pritom za vrijeme i uloženi trud putovanja. Neka mu je vječna slava i hvala svih nas Borovičana na nebu.

Zahvaljujemo svim našim članovima i prijateljima koji su dolazili na naše susrete i plaćanjem svoje članarine (ove godine u rekordnom broju  od oko 200 članova) pomogli održavanju i uspješnom radu zajednice u 2018 godini.
Tako smo uspjeli i ove godine pomoći našima u Borovici koji nemaju nikakva primanja,unesrećenim obiteljima i pojedincima koji su doživjeli nezgode u životu, financirali prijevoz vjernika na sv. mise na relaciji G. Borovica – D. Borovica,pomogli radio Bobovac,likovnu koloniju,Vareški festival, održavanje naše internetske stranice, knjigovodstva zajednice, i mnoge druge donacije i aktivnosti.
Bez vaše pomoći i naših donatora, to sve nebi bilo izvedivo i moguće.

I ove godine smo uputili Božićne čestitke svim našim članovima i donatorima od kojih smo imali adrese ili telefonske brojeve. Nažalost nismo imali sve adrese pa se ovim putem ispričavamo svima koji nisu dobili čestitku , čestitamo njima i njihovim obiteljima ovim putem. Molimo vas da nam pošaljete svoje aktualne adrese, kako bi mogli to unijeti u naš imenik (koji smo uradili isto ove godine) i kako bi vam mogli iduće godine poslatiti čestitku.Zahvaljujemo  našem Ambrozu Martinoviću,koji je i ove godine donirao i poslao čestitke za Hrvatsku i BiH.Zahvaljujemo također Stjepanu Džoji koji nam je uradio i donirao potrebne tiskovine za našu zajednicu.

Želimo se iskreno zahvaliti također našem Želji iz Makarske,koji neumorno slika,snima,postavlja slike i uređuje našu facebook-stranicu i uz to se odazove na sve naše susrete i molbe za snimanje.

U idućoj 2019 godini, koja je izborna za naš Upravni odbor i našeg novog predsjednika ili predsjednicu zajednice planiramo različite aktivnosti i projekte.

Pri završetku je i dodjela prostora od grada Zagreba za našu zajednicu prema obećanju gradonačelnika Milana Bandića na susretu u Zagrebu, pa se nadamo da ćemo ostvariti i taj veliki cilj da imamo svoj prostor gdje se možemo družiti, sastajati i organizirati naše aktivnosti i radove. Nastavljamo i dalje pripreme za početak izrade monografije Borovice, uključivanje mladih u rad zajednice, projekte za opstanak i ostanak naših Borovičana u Borovici i sve ostale potrebe naše zajednice.

Na poziv bivšeg župnika Borovice, vlč. Milana Blahe organiziramo putovanje u Francusku, Švicarsku i Njemačku od 6.04. – 11.04.2019, pa molimo sve zainteresirane da se jave na vrijeme kako bi mogli organizirati prijevoz (o tome ćemo na vrijeme objaviti detalje putovanja). Pozivamo vas,također već sada na naš idući susret koji će se održati 11.05.2019 u Beču.

Svim našim članovima, svim Borovičanima i našim prijateljima Borovice,župniku i najviše našim ljudima  koji žive u Borivici želimo još jedanput sretan Božič i uspješnu 2019 godinu uz zahvalu svima za svu pomoć i doprinos našoj zajednici i uz srdačan pozdrav.

Vaš ZZB
Stanko Nikolić
Predsjednik