Novosti

Na obilježavanju patrona župe Borovica i hrvatski veleposlanik u BiH

Patron župe Borovica, blagdan Preobraženja Gospodinova 06. kolovoza i ove godine obilježen je svečano i dostojanstveno.


Prenosi: Portal RADIO BOBOVAC

Prekrasan sunčan dan bio je samo dodatni dekor ovom lijepom događaju koji okupi iseljenu Borovicu i donese radost, živost, smijeh i veselje u ovo povratničko selo, u kojem  danas obitava svega 35 duša...

Brdo Požeblje u svoje krilo primilo je brojne kćeri i sinove Borovice, danas rasute diljem svijeta, od susjedne Hrvatske, preko Austrije, Njemačke, Švicarske i dalje. Po tri generacije jedne obitelji. Svi radosni i pobožni u župnoj crkvi, gdje je u 11 sati započelo svečano misno slavlje. Predvodio ga je dr. Anto Ćosić, župnik u Brezi i dekan Sutješkog dekanata, uz koncelebraciju čak 27 svećenika iz susjednih župa, bivših borovičkih župnika poput don Mate Majića, te svećenika borovičkih korijena. I broj časnih sestara je također bio za svaki respekt.

Posebnu čast Borovičanima ukazao je novi hrvatski veleposlanik u BiH nj.e. Ivan Sabolić, koji je sa suprugom stigao kako bi podijelio radost koju svaki vjernik doživi za patron župe.

"Uđite s hvalama na vrata njegova"... zapjevali su na početku mise mladi vareški tamburaši i prof. Igor Hinger, koji su glazbeom i pjesmom pratili cijeli tijek mise.

Na početku misnog slavlja sve je pozdravio don Ivan Butum, župnik koji će nakon 4 godine službovanja, ovih dana napustiti župu Borovica. "Pozdravljam sve od šatora do ulaznih vrata do oltara. Otvorimo svoja srca danas Kristu, neka svetkovina lica Božjeg preobrazi sve naše mane u vrline, zla djela i misli u dobra djela i pobožne misli, jer svaka sveta misa je novina, zaseban i neponovljiv događaj za naš duh i dušu. Posebna mi je čast danas ovdje kao predvoditelja euharistijskog misnog slavlja pozdraviti msgn. dr. Antu Ćosića, dosadašnjeg dekana Sutješkog dekanata, župnika u Brezi i moga profesora i moga mentora. danas imamo više misnih nakana - jedna misna nakana je za pok. Lucu Bartolović, druga za Ivana i Mihaela Matić Dreno, treća za našeg pok. župnika Pericu Majića kojem je 22.08. druga godišnjica. Četvrta misna nakana je za putnike, peta za blagoslovljen brak, šesta za Bartolović Antu i Malku, sedma za Hansa Trotzmullera i osma za Djaković Stjepu i Katu, Vujević Marka i Anu", rekao je na početku don Ivan.

U svojoj propovijedi dr. Anto Ćosić je istaknuo:" Na ovom brdu borovičkom došli smo proslaviti zaštitnika ove župe svetkovinu Preobaženja Gospodinova koje se dogodilo na brdu. Drugi naziv za ovu svetkovinu je lice Gospodnje. Želio bih da danas osjetimo i naslutimo ljepotu tog lica koje su trojica apostola vidjeli, a i mi smo u životu bar sjenu toga osjetili".

Don Ivan Butum se na kraju oprostio sa svojim Borovičanima i uputio riječi zahvale. "Dragi vjerniic kako i priliči na kraju svete mise želim zahvaliti dragom bogu za ovaj predivan dan, sunce je. Zahvaljujem svojim kolegama koji su si dali truda i došli na patron kako bi uveličali našu današnju svetkovinu. Vidite, kad smo ulazili u procesiji sestra Klara gleda - zar toliko svećenika?! Eto toliko, prošle godine 25, ove 27 i ja. Zahvaljujem također domaćim duhovnim zvanjima na otvorenosti, pomoći svome župniku u svemu što je bilo potrebno.Hvala svima koji su kroz protekle dane tijekom jmisa trodnevnica animirali pjevanje, ukrašavali crkvu i sve oko crkve. Vlč. Goranu Kosiću i našem Zlatku Matiću, domaćem sinu zahvaljujem na predvođenju misa trodnevnica i potiocajnim, poučnim riječima. Veliko hvala svima koji su doprinijeli svojim darovima da se sve organizira, te ugoste župnikovi prijatelji i župni gosti. Hvala vam za svaki dar, bog vam stostruko vratio. Velika hvala na materijalnoj pomoći vareškoj općini na čelu s načelnikom Zdravkom Maroševićem.Hvala firmi Geo Marić koja je pomogla pripremu patrona, hvala gosp. Ivanu Mariću. Uvijek su uz nas i sve naše potrebe braća Maroševići i njihova firma MPM, hvala vam za sve tijekom ovih godina mog boravka u Borovici. Čast mi je u našoj crkvi danas pozdraviti i zahvaliti za dolazak gosp. Ivanu Saboliću i njegovoj supruzi Luciji, neka vas bog dragi prati i čuva pod ovim bosanskohercegovačkim nebom i neka blagoslovi vaš rad. Za kraj zahvala mom mentoru msgn. Anti Ćosiću za dolazak i predvođenje ove svete mise, hvala Vam za sve, za svaku riječ ohrabrenja i razumijevanja", zaključio je don Ivan.

Na kraju mise predstavio se vlč. Vlado Vrebac, dosadašnji župnik u župi sv. Ivana Krstitelja na Bijelom brdu kod Dervente, koji će u narednim godinama voditi župu Borovica.

Vlč. Vlado Vrebac rođen je 12. kolovoza 1989. u Sarajevu. Nakon završene osnovne i srednje škole upisao je Katolički bogoslovni fakultet u Sarajevu kao svećenički kandidat Vrhbosanske nadbiskupije gdje je i diplomirao 2013. Za đakona je zaređen 1. prosinca 2013. u Žepču. Đakonski praktikum je obavljao u župama Skopaljska Gračanica i Žepče. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 2014. u sarajevskoj katedrali. Župnim vikarom bio je u župama Otinovci – Kupres i Oštra Luka – Bok, te župnik u župi sv. Ivana Krstitelja – Bijelo Brdo i župni upravitelj župe sv. Petra i Pavla u Kulini.

Inače, prigodom proslave patrona, na igralištu u blizini župne crkve, upriličen je Malonogometni turnir,  te zabavne večeri uz Spomenar band.

Izvor i foto-galerija: www.radiobobovac.com