Novosti

prednisolon og alkohol

prednisolon

progesterone taux

progesterone role read here

naltrexone ms

naltrexone therapy naltrexone side effects alcohol
Intervju predsjednika ZZB listu Bobovac

Predsjednik ZZB g. Tomislav Matošević, za list Bobovac dao je intervju u kojem se osvrnuo na rad ZZB. U nastavku donosimo kompletni intervju.


NAŠ SUGOVORNIK: TOMISLAV MATOŠEVIĆ, predsjednik Zavičajne zajednice Borovičana

DA BOROVICA ZASJA LJEPOTOM

Zavičajna zajednica Borovičana, sa sjedištem u Zagrebu, u kratkom je vremenu postala uistinu stožerno mjesto okupljanja iseljenika iz tog sela i župe. Organizirana zajednica sama po sebi mnogo znači, ali svakoj je zajednici potreban i dobar lider. U ovom slučaju to je Tomislav Matošević, s kojim smo analizirali dosadašnje učinke.

Razgovarao M. Marijanović

Gosp. Matoševiću, Vaše predsjedanje Zavičajnom zajednicom Borovičana otkako je osnovana prije nešto više od godinu dana urodilo je brojnim uspješno realiziranim aktivnostima. Čini se da ste realizirali sve štogod ste zamislili?

– Držim da smo se ponovno pokrenuli i organizirali kao borovička dijaspora koje nije malo, koja je još uvijek mislima i srcem velikim dijelom u Borovici. U proteklih godinu dana uspjeli smo formalno pravno-zaživjeti kao Zavičajna zajednica Borovičana, registrirana u Zagrebu, pokrenuti internetsku stranicu kojoj se pristupa putem adrese www.borovica.net. Također smo organizirali susrete Borovičana u Beču (u travnju 2008.) i u Zagrebu (u listopadu 2008.), što bi trebalo postati tradicionalno, a aktivno smo se uključili i u organiziranje proslave borovičkog patrona, Preobraženja Gospodnjeg. I tako, držim da smo živa zajednica koja radi, djeluje, voli svoj zavičaj i njene ljude, a planova i htjenja je jako puno pa vidjet ćemo što će se uspjeti realizirati.

Ovih dana obilježava se i prva obljetnica od pokretanja borovičke internetske stranice. Ona je zacijelo jedan od najvažnijih projekata, jer doprinosi daljem uvezivanju i boljoj koordinaciji između Vas i ostalih članova odbora kojih u Zavičajnoj zajednici odasvud. Koliko ste zadovoljni radom odbora i suradnjom s aktualnim župnikom?

– Ponosni smo, dakako, na našu internetsku stranicu koja je dosad zabilježila više od 15.000 posjetitelja s raznih računala. Mislim da bi ona mogla biti puno dinamičnija i zanimljivija, ali u nekim smo mogućnostima limitirani, pa pozivam sve one koji imaju stare slike, filmove i sve ono što misle da bi bilo prikladno za našu stranicu da nam pošalju, da nam stranica bude još ljepša. Ujedno i zahvaljujem svim onim vrijednim ljudima i suradnicima ZZB koji odvajaju svoje vrijeme i sposobnosti kako bi sve ovo klapalo i išlo naprijed. Mislim da je naša suradnja u zajednici vrlo korektna i prijateljska, a najviše odgovornog za ova sva događanja držim velečasnog Pericu Majića, koji nas je potaknuo da se pokrenemo i učinimo nešto što većina nas želi, ali trebalo je iznaći model kako.

Odavno se vjeruje da cijela jedna iseljenička Borovica ima svoje utočište u hrvatskoj metropoli? Imate li neki precizniji podatak koliko Borovičana danas živi na području Zagreba?

– Da, puno nas je Borovičana u Zagrebu, vjerojatno i više nego što nas je bilo u Borovici uoči ratnih stradanja, ali točan broj teško je znati. Mnogi Borovičani prošli su teške križne putove kroz minuli rat, i izgnanstvo i stradanja, pa je tako i volja i vjera da možemo opstati u svom zavičaju poljuljana. Danas mogu s ponosom reći da se vjera i volja sve više vraćaju u ljude, a dokaz toga je i naša svetinja, nova crkva koja svijetli na gori.

Dobar dio Vaših aktivnosti, osim što okuplja Borovičane u Zagrebu, orijentiran je i na konkretno pomaganje Borovici. Primjer za to je i organizirani dolazak za izbore, što je na koncu urodilo ulaskom jednoga vašeg predstavnika u Općinsko vijeće. A i sami ste protekli Božić proslavili u Borovici. Možemo, dakle, zaključiti da vaša Zajednica s pravom nosi epitet zavičajna, no možete li kazati u kom će se pravcu dalje odvijati Vaše aktivnosti u samoj Borovici. Je li to izgradnja puta, jesu li to još masovniji Božići…?

– Pa, trudimo se ojačati našu ZZB da bi naše aktivnosti imale veću konkretnu učinkovitost. Za početak trudimo se povezati borovičke ljude da izgaraju za Borovicu, da djelujemo kao tim i velika obitelj, a tada možemo puno… Velika je bila radost naših Borovičana koji žive u Borovici kad smo uspjeli organizirati autobus za izbore, jer u tom putu bila je i poruka: "Nismo vas zaboravili!". Isto tako želim naglasiti da oni kojima smo dali glas na izborima snose odgovornost ovog vremena, te da je njihov zadatak osigurati uvjete života primjerene vremenu i standardu u kom živimo. Neprimjereno je, recimo, da je lokalno stanovništvo odsječeno od svijeta zbog neprohodnosti puta, dok se nemilo eksploatiraju naši prirodni resursi, šume, i da za to nitko nije odgovoran. To je posao mjesne samouprave, političara i ljudi koji su birani da bi stvari funkcionirale, a život bio bolji i jednostavniji.

Ciljevi naše zajednice su: jačanje u organizacijskim i drugim konkretnim aktivnostima, pa zato pozivam sve ljude dobre volje, Borovičane i prijatelje Borovice, da se učlane u našu ZZB i tako daju svoj doprinos u ovome što činimo i radimo. Moto naše zajednice je: "Borovica živi", i to je danas fakat. Istina, u njoj je stotinjak starijih osoba, ali velika većina nas danas živi za Borovicu i to je naša snaga koja se očituje kroz naš rad. Želim reći da smo izrazito ponosni što smo Borovičani i katolici, i pronosimo istinu i slike našeg zavičaja svugdje gdje hodimo, a pošto smo u vatri kušani naša je volja i snaga nemjerljiva. Zato sam počašćen što na ovaj način mogu služiti ljudima koji su mi dragi, kako bi naš zavičaj opet sjao ljepotom.

 

Prenosi: Vareš